Uczniowie klas I – III Szkoły Podstawowej nr 9 realizują Ogólnopolski Program Edukacyjny „Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu”. Nie od dziś wiadomo, że żywienie w okresie dzieciństwa w dużym stopniu wpływa również na stan zdrowia w dorosłym życiu. Jeżeli chcemy, aby nasze dzieci prawidłowo się rozwijały i cieszyły dobrym zdrowiem do późnej starości, powinniśmy nie tylko zadbać o jakość ich diety w okresie rozwoju, ale także zaszczepić wnich dobre nawyki na całe życie.
W ramach realizacji projektu dla uczniów klas I -II oraz ich rodziców w szkole zorganizowano warsztaty kulinarne – jeden z najlepszych sposobów, by zachęcić dzieci do zdrowego odżywiania.
Zajęcia warsztatowe poprzedziła część teoretyczna, w czasie której dzieci poznały piramidę żywieniową, skład niektórych produktów i zasady zdrowego odżywiania. Uczniowie pod czujnym okiem szefa kuchni wypiekali chlebek z ziarnami, przygotowywali sok warzywno -owocowy, serek homogenizowany i rybę w cieście. Szukali zdrowej alternatywy dla frytek, czym okazały się fioletowe ziemniaczki przyrządzone z masłem i rozmarynem. Natomiast wspólne tworzenie zielnika pozwoliło poznać rodzaje i smak popularnych ziół.
Uczniowie zdobyli też umiejętność pieczenia osobiście wykonanych pierniczków. Największą atrakcją był pokaz kuchni molekularnej, który prowadził znany z 7. edycji programu Top Chef Jarosław Śliwka przy wsparciu Michała Kierzka. Uczniowie byli pod ogromnym wrażeniem, a lody bananowo -pietruszkowe zrobiły furorę.
Podsumowaniem zajęć będzie Festyn Rodzinny „Kucharze Dzieciom”, który odbędzie się 9 czerwca o godzinie 10.. na terenie łagiskiej szkoły. Zapraszamy!