W związku z sytuacją epidemiologiczną na terenie kraju i obowiązkiem przeciwdziałania rozprzestrzeniania się koronawirusa zwracamy się z apelem do właścicieli lokali usługowych, gastronomicznych i rozrywkowych o podjęcie wszelkich działań zapobiegawczych.
Apelujemy o czasowe ograniczenie prowadzonej działalności oraz powstrzymanie się od organizacji jakichkolwiek imprez sprzyjających gromadzeniu się większej grupy osób. Duże skupiska ludzi to środowisko sprzyjające rozprzestrzenianiu się wirusów przenoszonych drogą kropelkową, w tym koronawirusa. Jeżeli to możliwe, należy ograniczyć przebywanie w miejscach publicznych.
Należy bezwzględnie przestrzegać wytycznych dotyczących higieny, zaleceń Głównego Inspektora Sanitarnego oraz odpowiednich służb.
Prosimy o zapoznanie się i stosowanie zaleceń dla sklepów i obiektów handlowych opracowanych przez Główny Inspektorat Sanitarny! Ich wdrożenie we wszystkich lokalach usługowych pomoże w ograniczeniu rozprzestrzeniania się koronawirusa na terenie Będzina:
Należy:
- Zachować bezpieczną odległość od rozmówcy (min. 1-1,5 metra).
- Promować dokonywanie płatności bezgotówkowych.
- Promować regularne i dokładne mycie rąk przez pracowników, wodą z mydłem lub ich dezynfekcję środkiem na bazie alkoholu (min. 60%).
- Upewnić się, że osoby przebywające w obiektach mają dostęp do miejsc, w których mogą myć ręce mydłem i wodą.
- Umieścić dozowniki z płynem odkażającym w widocznych miejscach i upewnić się, że dozowniki te są regularnie napełniane.
- Wywiesić w widocznym miejscu informacje, jak skutecznie myć ręce.
- Zwrócić szczególną uwagę na rekomendacje, aby podczas wizyt w placówkach / obiektach nie dotykać dłońmi okolic twarzy zwłaszcza ust, nosa i oczu.
- Przestrzegać higieny kaszlu i oddychania. Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%).
- Nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi, aby nie kasłał i nie kichał w naszym kierunku ani na produkty spożywcze.
Zapewnić, aby pomieszczenia były czyste i higieniczne:
- powierzchnie dotykowe takie jak: kasy, terminale, blaty, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze i inne przedmioty np. klawiatury i telefony, a także wózki i koszyki muszą być regularnie wycierane środkiem dezynfekującym lub przecierane wodą z detergentem;
- wszystkie obszary często używane, takie jak toalety, pomieszczenia wspólne, powinny być regularnie i starannie sprzątane z użyciem wody z detergentem.
Nie zaleca się noszenia maseczek ochronnych przez osoby zdrowe! Maseczki ochronne powinny nosić osoby chore, osoby opiekujące się chorymi oraz personel medyczny pracujący z pacjentami podejrzewanymi o zakażenie koronawirusem.